Barvy podzimu
15. 10. 2021Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví
25. 10. 2021Nevlídné počasí si vyloženě říká o nějaké zpestření. Třeba ve formě lahodného jablečného štrúdlu, který zaručeně provoní celý dům. Jablečný štrúdl máme spojený s českou kuchyní. Ve skutečnosti jsme ale recept na něj převzali od našich jižních sousedů. Originálně pochází z Rakouska. První recept na štrúdl je z roku 1697 a dnes je uložen ve vídeňské Wienbibliothek im Rathaus. Jablečný štrúdl je tedy známá klasika, kterou nepohrdne nikdo z nás. Všichni ho milujeme pro jeho ovocnou, ale zároveň jemnou chuť. Pokud štrúdl pocukrujeme, ozdobíme šlehačkou a podáváme teplý, tak se jedná kulinářskou fantazii.
Právě dozrávají jablka, je tedy čas pečení štrúdlů, a proto se ve středu dopoledne klienti Senior domu Beránek pustili do práce. Loupali a strouhali jablka, váleli těsto…tvořili záviny. Nakonec jim pan kuchař štrúdly upekl. Nezbývá než dodat, že štrúdly se podávaly k odpolední kávě ve společenské místnosti, a to i těm klientům, kteří se pečení sami nezúčastnili. Všichni si velice pochutnali.
Jsme přesvědčeni, že naše „beránkovské“ štrúdly jsou o mnoho lepší než rakouské „originály“!!!