Pečení štrúdlů

Barvy podzimu
Barvy podzimu
15. 10. 2021
Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví
25. 10. 2021
Barvy podzimu
Barvy podzimu
15. 10. 2021
Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví
25. 10. 2021

Nevlídné počasí si vyloženě říká o nějaké zpestření. Třeba ve formě lahodného jablečného štrúdlu, který zaručeně provoní celý dům.   Jablečný štrúdl máme spojený s českou kuchyní. Ve skutečnosti jsme ale recept na něj převzali od našich jižních sousedů. Originálně pochází z Rakouska. První recept na štrúdl je z roku 1697 a dnes je uložen ve vídeňské Wienbibliothek im Rathaus. Jablečný štrúdl je tedy známá klasika, kterou nepohrdne nikdo z nás. Všichni ho milujeme pro jeho ovocnou, ale zároveň jemnou chuť. Pokud štrúdl pocukrujeme, ozdobíme šlehačkou a podáváme teplý, tak se jedná kulinářskou fantazii.

Právě dozrávají jablka, je tedy čas pečení štrúdlů, a proto se ve středu dopoledne klienti Senior domu Beránek pustili do práce. Loupali a strouhali jablka, váleli těsto…tvořili záviny. Nakonec jim pan kuchař štrúdly upekl. Nezbývá než dodat, že štrúdly se podávaly k odpolední kávě ve společenské místnosti, a to i těm klientům, kteří se pečení sami nezúčastnili. Všichni si velice pochutnali.

Jsme přesvědčeni, že naše „beránkovské“ štrúdly jsou o mnoho lepší než rakouské „originály“!!!